Region norr

Äga häst

Islandshästar är starka och nyfikna. De lever länge och kan verkligen bli en kamrat för livet. 

Men hästägandet överhuvudtaget kräver stabil ekonomi, tid och engagemang för att få en hälsosam och livslång kamrat.

Först måste man se till att ge hästen rätt foder. Beroende på ras och energibehov så skiljer det mycket. En häst som man rider på fritiden behöver inte samma energirika grovfoder som en hårt arbetande jordbrukshäst eller tävlingshäst.Fodret är också viktigt för unghästar eftersom hästar blir det man ger den. Ger man för proteinrik mat kommer hästen att bli fet och skelettbildningen kan rubbas.

Man kommer så klart att komma undan billigare än hårt arbetande hästar men istället så brukar arbetande hästar dra in pengar till hushållet, vilket en fritidshäst sällan gör. Så medan tävlingshästen kostar 10 000 kronor i månaden, allt som allt, så drar den kanske in 15 000 kronor i månaden på sina tävlingar och liknande.

Hästen behöver plats att röra sig på. Om man inte kan ha en stor hage där hästen kan riktigt sträcka på benen får man kompensera med fler ridningar och längre turer. En häst är också ett flockdjur så kan man inte spendera tid med hästen flera gånger under dagen så ska man kanske inte skaffa en, eller så skaffar man två så de har sällskap av varandra. En häst utan flock kan bli sjuk och deprimerad.

Innan man funderar på att köpa häst måste man också fundera på hur mycket man faktiskt kan om hästskötsel. Det är inte lika enkelt som att äga en katt. En häst är en krävande varelse och det kan minst sagt vara svårt att bara träna lydnad och skapa ett starkt band.

När man bestämt sig för att köpa är det bäst att söka sig till ett företag. De arbetare under striktare regler än privatpersoner och du har starkare skydd genom köplagen än om du handlar från en privat uppfödare.