Region norr

Islandshästar – fakta

Islandshästar kommer precis som namnet antyder från Island, dock fanns det ju inga hästar på Island från början utan det man idag benämner som Islandshästar kommer från annat håll.

De första hästarna kom till Island med de två norska hövdingarna Ingolfur Arnarson och Leifur Hrodmarsson, som var de första som koloniserade Island under andra halvan av 800-talet.

Så småningom flyttade även folk från andra delar av Skandinavien samt de brittiska öarna till Island och även dessa hade med sig hästar, bland annat keltiska ponnyer. Då hästarna mer eller mindre fick gå fritt och beta blandades snabbt raserna och så småningom utvecklades det som idag är känt som islandshästar.

Under 1000-talet försökte man korsa islandshästar med andra raser för att få fram bättre hästar, dock misslyckades detta vilket ledde till att man förbjöd all import av andra hästar till Island. Dessutom fick hästar som lämnat ön heller inte komma tillbaka, en lag som gäller än idag. Detta har gjort att Islandshästar idag tillhör de allra mest renrasiga hästraser.

En annan sak som gjort islandshästarna kända är att de har en extra gångart i form av tölt, förutom de tre ”vanliga” skritt, trav och galopp. Vissa islandshästar har även en femte gångart, nämligen flygande pass.

Idag tillhör Islandshästar en av de populäraste raserna i Sverige och funderar man på att kanske skaffa en finns mer information att tillgå här.

En islandshäst mäter normalt mellan 125 cm och 145 cm i mankhöjd och är av typen kallblodshäst. Islandshästar finns i alla möjliga färger och på isländska finns inte mindre än 15 grundord för att beskriva hästarnas olika färger och kombinationer.

« Previous post