Region norr

Stora internationella lopp

11084594-horserace-no-15

Hästsport är stort i många länder runtomkring världen och det finns därför väldigt många stora lopp som körs varje år. Här tar vi upp några av de kändaste både i och utanför vårt avlånga land.

Elitloppet

VI börjar i Sverige med Elitloppet, troligtvis de mest kända loppet i vårt land. Det har körts ända sedan 1952 men sattes egentligen upp för att fira Solvallas 25-årsdag som travbana. I Elitloppet är det 16 hästar som bjuds in varje år i slutet av maj från hela världen och tävlar mot varandra. Sverige har vunnit 23 av loppen och 9 av vinsterna har kommit sedan år 2000, det inkluderar detta år Örjan Kihlström, kust för Magic Tonight tog hem segern, vilket säkert gav riktigt bra utdelning då han inte låg bland de hästar som de flesta trodde skulle vinna.

Kentucky Derby

Vidare till USA hittar vi ett verkligen klassiskt och ikoniskt lopp i häst sport. Kentucky Derby gick för första gången 1875 och har otroligt nog inte missat ett enda år på sina 140 år. Detta lopp är endast för treåriga, engelska fullblodshästar och hålls precis som Elitloppet i maj, men på första söndagen i månaden istället för den sista, och i Louisville, Kentucky. Loppet är bara två kilometer långt och den bästa tiden på banan sattes av den berömda hästen Secretariat 1973, 1 minut 59 skunder och 2 femtedelar.

Royal Ascot

Slutligen reser vi till Storbritannien där vi hittar ett av de mest berömda loppen i hela världen. Royal Ascot och är precis som Kentucky Derby ett lopp för fullblodshästar  och hålls varje år under fem dagar i juni. Till skillnad från de andra är Royal Ascot en serie lopp, den mest prestigefyllda av vilka heter Gold Cup och hålls på dag tre av tävlingarna. Detta lopp är öppet för att fullblodshästar som är fyra år eller äldre. En tradition i dessa lopp är att drottningen är en hedersgäst vid alla lopp och kommer dit varje dag alla dagar.